Vône domova

Vône domova

Doma je tam, kde môžem chodiť bez nohavíc. Kde si môžem nechať ochladiť hrnček s čajom a nikto mi ho zákerne neuprace. Doma je tam, kde si z chladničky môžem čokoľvek vziať a nemusím sa nikoho vypytovať. Doma je tam, kde mám posteľ, kľud, bezpečie a kde mi to vonia.

Hej, ráčilo by sa mi povedať, že doma je tam, kde je to dokonale upratané a kde je to nadizajnované len podľa mňa. Ale pretože väčšinu času skôr nestíham a radšej než upratovaniu sa venujem napríklad spánku, je môj domov naozaj skôr útulný, než vymydlený ako zo žurnálu. Na druhú stranu, zatiaľ čo robotický vysávač občas zabudnem niekde zaseknutý, o jednu vec sa starám, ako sa len dá. Milujem, keď byt vonia. Čo mi k tomu pomáha?

Kvetiny

Zelené rastliny cez deň žijú fotosyntézou a izbu plnia kyslíkom. Preto, aj keď nie som práve schopný záhradník, mám len v obývačke 8 rôzne veľkých kvetiniek. Sú to tie odolnejšie, ale aj tieto nezmary stačia k tomu, aby sa mi tu lepšie dýchalo. Nejde totiž len o kyslík, ale aj o atmosféru. Preto mi na stole nechýba váza s nejakou tou sezónnou vetvičkou či kvetom. Občas niečo dostanem, niekedy si ich nosím z výletov a prechádzok. A neverili by ste, ako dobre sa vedľa nich je.

Zdravé vetranie

Kvietky toho dokážu veľa, ale všetko nie. A tak vetrám. Nie som tým síce tak posadnutá, ako môj tati, ktorý má oči prilepené na vlhkomer – ale dvakrát denne aj tak zapnem všetky odsávače a vetráky, naplno otvorím okná a nechám vzduch prúdiť. Oproti odporučeným časom to nestopujem a zimy sa vlastne nebojím. Naopak. Vetrám vždy predtým, než odídem z bytu. Jednak aby mi oblečenej nebolo horúco, (poznáte to, ako už v kabáte a čiapke pobehujete po byte a hľadáte NIEČO?) po druhé, aby sa stihlo zase vykúriť, než prídem zmrznutá domov.

Vôňa domova

Kyslík a čerstvý vzduch občas nestačí. Našťastie aj na to sú finty. Kedysi som milovala vonné tyčinky a františky, dneska už som na to citlivejšia a oveľa radšej mám voňavé sviečkydifuzéry. Vône rôzne striedam podľa nálady. Už som si ale vytvorila svoj repertoár, ktorý spolu ladí tak, ako ladia obrazy s kobercom a nábytkom. Proste v mojom štýle.

Pasca na (zá)pachy

Nakoniec, priznajme si, ak človek v byte aj žije, nie len prespáva, má to občas trochu náročnejšiu arómu. Stačí si ohriať párky a už máte pocit, že to musí byť cítiť až na ulicu. Tieto drobné katastrofy čiastočne riešia spojené sily odsávača pár, vetrania a zapálených sviečok – omnoho prefíkanejším pomocníkom sú ale katalytické lampy, ktoré všetky aromatické molekuly rovno spália. Poznáte ich? Nie? Verte, že život vám zlepšia rovnako dobre, ako pravidelne vynášaný odpadkový kôš s kvalitným vekom a pani na upratovanie, ktorá raz za čas vytrie podlahy. ;-)