Ako rozdávať radosť na počkanie – Instax

Ako rozdávať radosť na počkanie – Instax

Predlžujúce sa večery znamenajú jediné. Blížiace sa výročie. Čo tento rok vymyslieť za prekvapko? Čo takto album fotiek z celého nášho vzťahu? A tak som sa ponorila do archívu v telefóne, strávila tri dni výberom obrázkov, zaplatila trojmiestnu sumu za tlač a následne týždeň lepila a lepila. A nadávala si, prečo to dočerta nerobím priebežne. Nie je na to nejaká finta?

Poznáte to. Človek chodí svetom s telefónom v ruke a cvaká a cvaká ako splašený. Päťdesiat selfíčok, tridsať fotiek obeda, päťkrát kelímok s kávou… Niečo sa preženie filtrami a prinesie lajky na Instagrame, a zbytok postupne zapadá ďalšími fotkami ako jesenný trávnik vrstvou lístia. A za mesiac už ani neviete (nebyť záznamu v apke), kde a kedy ste čo vyfotili. Takže v konečnom dôsledku ako by fotky ani nevznikli. Alebo nie?

Problémy súvisiace s mobilnou fotografiou som dlho vôbec neregistrovala. A potom sa to nejak nahromadilo, naštvala som sa, skúsila analóg, málom som ho vyhodila oknom, keď na filme z kľúčových okamihov života nebola ani fotka. A potom som stretla jeho. Lásku. Instax.

Foťák, z ktorého priamo lezú papieriky – na ktorých sa v rade minút magicky zhmotňujú fotky, vznikol už na konci 40. rokov.  Tej pravej slávy sa mu však dostalo až v osemdesiatkach, kedy sa stal nevyhnutným pomocníkom všetkých módnych fotografov (Ako si vyskúšať kompozíciu a svetlo pred tým, než to cvaknete na ostro.) Po rozšírení digitálnych foťákov skoro zahynul – a potom ako fénix povstal z popola, v podobe Instaxu. Prečo má zmysel aj dnes utrácať za fotenie a fotiť analógovo?

Menej starostí s výberom

Nemôžete sa rozhodnúť, či vyzeráte lepšie na tej prvej alebo pätnástej fotke? Instax to vyrieši za vás. Proste sa uspokojíte s tým, čo vylezie. Vyzerá to skvele aj v tom najhoršom prípade.

zdroj pinterest

Menej zbytočných fotiek

Celkom vysoká cena za fotku vás naučí fotiť len to, čo má zmysel. To, čo si naozaj zaslúži zvečniť navždy.

zdroj pinterest: @velvetembraces

Menej času pri obrazovke

Čumíte furt do mobilu? S Instaxom budete žiť prítomnosťou. Mať oko prilepené na hľadáčiku a foťák na krku je proste zaujímavejšie, než mať mobil prirastený k ruke.

Integrovaný filter

Zabudnite na filtre a zložité úpravy fotiek v počítači. Nie úplne dokonalá optika a špecifická citlivosť nastavení robí skvelú atmosféru. A až budete mať fotku v ruke, vždy ju môžete vyfotiť mobilom a tak digitalizovať.

Hmatateľné dôkazy

A je to tu, farebné na bielom. Čo vyfotíte, to môžete rovno strčiť za rámček alebo nalepiť do albumu. Aj s autogramom hlavnej hviezdy. (Ideálne na party, svadbu, vernisáž…)

zdroj pinterest: Urban Outfitters

Rozdávať radosť

Instax som si kupovala pre seba. Ale najväčšiu radosť z nej majú ľudia okolo mňa, ktorých vyfotím a fotku im rovno môžem dať.

Z môjho Instaxu lezie dosť rozmazaných, presvetlených alebo tmavých fotiek. Mám ho mesiac a tak sa postupne zžívam s jednotlivými režimami a učím sa vystihnúť ten správny okamih. Ale dopredu by ma nikdy nenapadlo, koľko radosti tieto, aj keď nedokonalé fotky, prinesú. Zvlášť pri stretnutí s prarodičmi a priateľmi, čo nie sú online 24/7, je to dar z nebies. Babička tak konečne mohla schovať moju maturitnú fotku a vystaviť si tú aktuálnu. Mám pocit, že toto sú najlepšie investované peniaze za posledný rok.