Do oblakov

Do oblakov

Stačili dva týždne a už máte školy plné zuby? Alebo sa pri pohľade na uponáhľané davy fakt netešíte na začiatok semestra? Nie je nič jednoduchšieho, než si predĺžiť leto – skôr než zase prídu písomky a zápočty. Tak vyberte prachy zarobené na brigáde a doprajte si malý výlet za exotikou.

Neviem, čo si pod pojmom exotika predstavíte vy, ale my vo Vemzu v tom vidíme najlepšie divokú Áziu plnú domorodcov, cudzokrajných zvierat a pálivého jedla. A dosť prekvapivo, celú túto srandu môžete zažiť s podobnou výbavou a nonšalanciou, ako víkend u babičky. Chce to len byť trochu strelec a nebáť sa dobrodružstva. Ako na to?  

  • Tak, najprv sa pozriete na rozpis povinností do školy a rozhodnete sa, kedy sa môžete “hodiť marod”. Bolo by super, keby sa to dalo stihnúť za víkend – lenže cesta to nie je úplne krátka a tak sa vyplatí, keď už, ísť aspoň na týždeň.
  • Nakuknite na účet a povedzte si, koľko chcete utratiť. Nie každý si môže dovoliť prechádzku pod Everest aj s osobným šerpom. A na lietadlo si stopa nevezmete.

  • Cash je v pohode? A čo pasy, pán redaktor? Máte? Aby vás nevrátili späť už z prvého letiska. A taktiež je fajn mať prehľad o vízovej povinnosti. Niekde je možné kúpiť víza až na mieste (V Honkongu pri ceste do Číny), niekde by sme to neskúšali.

 

  • Ak vám nič nebráni (nikto nehovoríme, pretože ak vám bránia, tak to asi nie sú tí praví parťáci na život), môžete sa vrhnúť na hľadanie leteniek. KIWI je právom najcennejší český start-up a nájde vám tie najlacnejšie letenky od kamkoľvek kamkoľvek. Napríklad do Kátmandu, spiatočná za milých 500 €.

  • Tak, a kde budete spať? Nepočítajte s tým, že by v cieľovej destinácií bol internet v mobile zdarma a miestny sa mohli pretrhnúť, aby vzácneho cudzinca pohostili. Samozrejme, stáť sa môže čokoľvek – ale je omnoho pravdepodobnejšie, že ako bieleho zápaďáka vás poriadne ošklbú. Preto odporúčame zohnať si ubytko vopred, napríklad cez Airbnb. Alebo sa aspoň pozrieť, ako sa v lokalite pohybujú ceny a mať tak pripravené argumenty na vyjednávanie.

  • Čo zabaliť? Tak, určite potrebujete dva veľké kufre na kolieskach, to je pri prestupoch z lietadla do lietadla úplne najlepšie… Proste si vezmite obľúbený batoh vo veľkosti palubnej batožiny, na ktorý je spoľah. Do neho nastrkajte to najnutnejšie. Foťák. Tuhý šampón. Bambusová zubná kefka. Tak akurát veľký uterák. A oblečenie, podľa podnebného pásma. Za seba by som ešte odporučila jedny topánky obuť a jedny sneakersky naviac, ale nie každý zvláda barefoot chodenie. A aby bolo v batohu miesto, oblečte si, čo môžete rovno na seba.

  Nachystané? Premyslené? Nakúpené? Tak hor sa na letisko. A potom napíšte, aké to bolo <3