Ako si užiť rozdiely

Ako si užiť rozdiely

Pochádzam z menšieho mesta. Všetci nosili rovnaké oblečenie, hovorili rovnakým nárečím a pracovali v rovnakom podniku. Pokiaľ ste tu chceli vidieť niekoho, kto nebol strednej postavy, modrošedých očí špinavo blond vlasov, museli ste sa pozerať veľmi pozorne. A pokiaľ ste vy vypadali trochu inak, tak to veľa šťastia. Takéto novoty nám sem nikto predsa ťahať nebude.

Keď vyrastáte v prostredí, kde sú všetci ľudia rovnakí, je to taká ľahká pohodička. Presne viete, čo na okolie platí, ako bude kto reagovať a čo bude rozprávať. Žiadne prekvapenia. Pokoj. Dni jeden ako druhý. Čo keď sa ale objaví niečo nové? Potom prichádza na rad nedôvera – a nie je na tom vlastne ani nič divné. Pes taktiež obozretne očucháva novú hračku. Všetci v sebe máme zakódovaný strach z neznámeho. Aj keď sme už v televízií a na fotkách videli snáď úplne všetko, nič nás nepripraví na stretnutie s realitou. Snáď možno aj naopak. K nedôvere sa pridávajú strachy formované médiami a strašidelnými historkami. A mozog, prekvapený odlišnosťou, sa chytá stebla a snaží sa vybaviť si niečo, čo mu pomôže v komunikácií. Ako bude tento človek reagovať?  A nestrápnim sa? Nezaútočí na mňa? Nebude mu vadiť, že si ho obzerám? A stereotypy a predsudky vyskakujú ako huby po daždi.

Zatiaľ čo deti sa spolu hrajú bez ohľadu na to, ako ich kamarát vypadá, čo má na sebe, aho rozpráva a ako rozmýšľa, rodičia si môžu strachom hrýzť nechty. Ako premôcť strach a neistotu, a ako si rozdiely medzi ľuďmi čo najviac užiť?

Objavte seba a svoju sebaistotu

Čo robíte, keď sa nikto nepozerá? Čo by ste si obliekli, keby neexistovali zrkadlá ani módna polícia? Čo by ste čítali, jedli a počúvali? Jediný kto vie, čo je pre vás najlepšie, ste vy sami. Zabudnite na poučky rodičov a učiteľov. Na pohoršené pohľady susedov. Vystrihnite si fotky z časopisov, nalepte svoju tvár k telu, ktoré vás najviac baví. Alebo sa hoďte na deku do parku. Toto ste vy. Toto viete a takto ste dobrí. A nikto na svete vám to nezoberie, pokiaľ sa dobrovoľne nevzdáte.

Milujte (sa)

Láska je super. Bez nej ľuďom tuhne šijové svalstvo, kamení srdce a chytá ich túžba narážať ľuďom nákupnými vozíkmi do achiloviek. Je úplne jedno, akú lásku cítite. Či už k chlapcom, dievčatám, zvieratám, ku knihám alebo sebe samým. Dovoľte si hýčkať svojich miláčikov, robiť im radosť a pomyslenie. Vďaka tomu budete môcť mávnuť rukou nad všetkou negáciou, čo sa na vás sype z novín a televízie. Veľa nedôležitých vecí a detailov zo života ostatných vám budú potom jedno – pretože budete mať svoj vlastný. Krásny.

Majte oči otvorené.

Počúvate? Pozeráte sa okolo seba, alebo chodíte s pohľadom upreným na dlažbu? Neodmietajte novinky, ktoré vám život ponúka. Dajte si výzvu, objaviť každý týždeň niečo nové. Vyskúšajte vegánske jedlo. Sójové mlieko. Aeropress z lokálnej pražiarne. Prechádzku s detnou kamarátkou. Prečítajte si noviny. Odvezte sa na skejte. Trebárs vás to nezaujme – ale aspoň budete vedieť prečo.

Buďte detsky zvedaví

Zaujíma vás, akú farbu majú dlane ľudí s tmavou pleťou? Čo je za oltárom?  Ako sa líčia ázijské viečka? Ako prebieha zmena pohlavia? Ako sa viaže šatka? Aké to je, žiť na ubytovni? Čo robia pearcingy pri kontrole na letiskách? Buďte ako deti. Skúste sa slušne opýtať. Prinajhoršom sa vám dostane odmietnutia. Alebo odpoveď? To čo poznáme, nás nestraší. A človek, s ktorým prehodíte niekoľko slov, nie je zďaleka tak strašidelný ako ten, ktorý mlčí. Napokon, možno prekvapene zistíte, že všetci seniori nie sú iba podráždení a agresívny televízny diváci – a získate nových priateľov.

Doprajte si uznanie

Keď to nejde, tak to jednoducho nejde. Ak vás v detstve pohrýzol pes, ťažko po vás niekto môže chcieť, aby ste sa stali opatrovateľom v útulku. Buďte preto láskaví sami k sebe a doprajte svojim strachom uznanie. Áno. Sú tu. Až potom sa môžete začať pýtať, odkiaľ pramenia. Nesnažte sa ich umlčať, zaprieť alebo násilím potlačiť. Cieľom je nehádzať po parku otrávené návnady, nie zaobstarať si chovnú stanicu psov. <3 Ps: Práve končí Pride week - týždeň osobitosti a originality. Ak ste nestihli pochod Prague Pride, nezúfajte. Inšpiráciu k sebavedomiu a priateľstvu môžete nájsť každý deň. Pretože, tolerancia nie je to správne slovo.