Ako prežiť trópy

Ako prežiť trópy

A máme tu leto ako sa patrí. Horúco a nebo bez jediného mráčika, tak akurát na to váľať sa pri vode, sŕkať drinky a čítať. Lenže čo ak sa horúce dni pretiahnu na týždeň dva a vy práve nemáte dovolenku? Páľavy v meste sa užiť nedajú – je to skôr boj o prežitie. Ako na to, ak práve nehodláte tráviť celé dni v klimatizovaných nákupných centrách?

Horúco doma

Máte doma príjemný chládok? Tak ste vyhrali jackpot a nič riešiť nemusíte. A my ostatní sa s nechcenou domácou saunou musíme nejako vysporiadať. Čo pomáha?

Vetranie

Hlásia v predpovedi horúci deň? Privstaňte si a okolo 6 hodiny rannej otvorte všetky okná a dvere, ktoré sú možné a bezpečné. Ideálne je, ak sa vám v byte podarí vytvoriť prievan, ale ani s oknami na jednu stranu to ešte nie je úplne stratené. Stačí zapnúť digestor v kuchyni alebo vetráčik v kúpeľni a vzduch sa bude hýbať lepšie. Okná nechajte otvorené najdlhšie do pol deviatej – a potom ich zatiahnite žalúziami, závesmi a pevne uzavrite. Vnútri zostane aspoň trochu chladu.

Prírodná klimatizácia

Klimatizácia je super, ale ak si ju do elektriny pichneme všetci, globálne otepľovanie to skôr podporí. Našťastie sú tu aj prírodné metódy, fungujúce na základe prostej fyziky. Základom je voda, ktorá sa v teple odparuje a tým pohlcuje teplo. Čo to znamená v praxi? Namočte utierky a zaveste ich voľne do priestoru. Zmenu vzduchu ucítite prakticky okamžite. Rovnako tak môžete vytrieť podlahy alebo len v byte rozvešať vypratú bielizeň. Tip: Ani to nestačí, dopisujete bakalárku a z horúčav sa vám zaparuje mozog? Dajte si pod stôl vedro so studenou vodou a do nej ponorte nohy. Pomáha to. Preverila som to.

Varenie

V teple človek nemá veľmi chuť do jedla, ale niečo jesť je aj tak treba. Ak potrebujete variť, používajte pokrievky a hrnce, ktoré presne pasujú na veľkosť platničky. Rúru nechajte odpočívať a vôbec, vyhnite sa každej zbytočnej produkcii tepla. A ak už je navarené a chcete si nechať nejaké jedlo do druhého dňa, vykašlite sa pre tentokrát na odporúčania a strčte ho do chladničky ešte vlažné. Úplného vychladnutia sa mimo chladničku rovnako nedočkáte, to skôr nejakých zažívacích problémov.

Horúco vo vlastnom tele

Byt je jedna vec, ale čo vy osobne? Ako urobiť dni znesiteľnejšími pre seba aj svoje okolie?

Piť!

Ako obmedziť únavu, zlepšiť si pleť a znížiť chute na sladké? Pite. Pite ešte o štipku viac, než obvykle a najlepšie tekutiny v izbovej alebo telesnej teplote. A ešte jedno pravidlo – všetky tie úžasné alkoholické drinky si nechajte až na večer (alebo na jeseň). Tip: Noste so sebou rozprašovač s čistou vodou. Strieknuť na seba vodnú spŕšku je proste osviežujúce – vonku, ale aj v električke. A pretože je to bezkontaktná metóda, môžete ju zdieľať s ostatnými.

Potiť sa

Človek sa pravdepodobne zrodil v Afrických savanách a má vodné chladenie. Snažiť sa zastaviť potenie je preto celkom hlúposť - ide však celkom dobre zariadiť, aby jeho výsledkom nebol hrozivý puch :-) Aj keď to láka, v horúčavách sa vykašlite na všetky tie úžasné ľahučké polyesterové blúzky a šatôčky. Najlepšie je obliecť sa do ľanu, bavlny, viskózy a hodvábu, a dokonca aj vlna má niečo do seba. V prírodných materiáloch sa zapotíte o niečo menej, než v syntetike, a ak si to nepokazíte, pachy budú v norme. Čím si to tak môžeme pokaziť? Jedlom a pitím. Prosím, v záujme verejného blaha, nenapchávajte sa v horúcich dňoch surovou cibuľou, bravčovými škvarkami, kyslou kapustou a podobne. Aromatické potraviny neprebije ani ten najlepší deodorant a s pivom a alkoholom je to podobne.

Chrániť sa

Chráňte sa pred slniečkom a pohybujte sa v tieni. Čím menej sa zahrejete, tým menej sa bude treba chladiť. Noste svetlé farby, klobúky a topánky s hrubšou podrážkou, na ochranu pred rozpáleným asfaltom. PS: Aj zvieratkám je horúco a majú smäd. Ak môžete, dejte večer pred dom plochú nádobku s vodou pre vtáčiky, myšky a ježkov. A ak máte psieho spoločníka, premyslite si vychádzky. Chodiť po rozpálenom chodníku je pre jeho tlapky bolestivé. (Ak to samozrejme nie je psí fakír zvyknutý na žeravé uhlíky…)