Ako si užiť cudziu svadbu

Ako si užiť cudziu svadbu

Možno ste sa to dozvedeli ako prvý a na párty už to aj zapili. A možno ste až do včerajška netušili, že sesternica vôbec s niekým chodí. Nech už sa vám vydáva najlepšia kamarátka alebo príbuzná, ktorú ste nevideli snáď desať rokov, akcia vo forme pozvania vyžaduje určitú reakciu. A tá nemusí byť vždy odmietavá. Ako si ale užiť cudziu svadbu?

Čo napred?

Oj hľa, v schránke sa objavila pozvánka s holubičkami a zlatom. Prišiel vám e-mail s homemade grafikou. Alebo vás proste niekto pridal na tajnú udalosť na FB. Spôsoby, ako dostať oficiálne pozvanie na svadbu sa dnes rôznia a rovnako tak sa dosť líšia aj priebehy osláv. Preto má zmysel dôkladne čítať a veľa sa pýtať. Zo všetkého najskôr sa pozrite na dátum a miesto. Máte v ten deň voľno? Tak dátum skontrolujte ešte aspoň raz. Nie je nič trápnejšieho, než stáť s kyticou v ruke pred zavretým kostolom, týždeň po termíne… Ak všetko sedí aj na tretí pohľad, môžete účasť potvrdiť. Nech už na pozvanie odpovedáte na hlavičkovom papieri, mailom alebo vyplnením dotazníka, chcite nejaké informácie naspäť. Niekto vám pošle odkaz na svadobné webovky, niekto vševyčerpávajúci dokument, iný kontakt na svadobného koordinátora. Na detailoch záleží, preto skúste čítanie návodu neskipnúť. Po čom konkrétne vyzvedať? Desiatu so sebou?

  • Na čo vás to vlastne pozývajú? Dostanete u nevesty raňajky? Ste pozvaný aj ku svadobnému stolu, na slávnostný obed? Alebo len na večerný raut a párty? Ak sa o tom nikde nepíše, spýtajte sa. Nie je nič smutnejšieho, než keď vás svedok po obrade nečakane vyženie “na mráz” kdesi v pustine s tým, že rodina má obed a vy sa máte vrátiť za 4 hodiny na guláš…

Kde to do čerta…?!

  • Už dávno neplatí, že sa obrad odohráva len na radnici alebo v kostole. S predstihom sa preto pozrite na adresu konania a pre istotu aj na GPS súradnice. Šplhať na podpätkoch na nejaký kopec je psina. Horšie je, keď vás blúdenie a hľadanie zdrží natoľko, že dorazíte, až keď je už po všetkom. Na svadobných hostí sa s obradom obvykle nečaká…

Nemáte niekto spacák naviac…?

  • Pre vážených cezpoľných hostí je obvyklé zaistiť ubytovanie. Do ktorej kategórie spadáte vy? A čo vôbec znamená ubytovanie v praxi? Ak ste pripravený, karimatka na pôjde poslúži rovnako ako štvorhviezdičkový apartmán. Zisťovať to ale po polnoci a bujarých oslavách, to so sebou obvykle nesie ponaučenie o chladných nociach a nepohodlných sedadlách auta…

Zahrňte ich darmi…

  • Celé svadobné ejchuchu niečo stojí (vyššie desaťtisíce) a tak je slušnosť tiež pustiť chlp a novomanželov niečím obdarovať. Čím? Najjednoduchšie je spýtať sa. Pre väčšinu je pohodlnejšie dostať priamo peniaze, možno ale na vyžiadanie obdržíte zaškrtávací zoznam, kde si vyberiete podľa svojho vkusu.

  • Ak si vyberiete hmotný dar, nenoste ho so sebou na svadbu! Pošlite ho alebo ho osobne dovezte novomanželom domov – a to až potom, čo sa vrátia zo svadobnej cesty. Podľa pravidiel etikety na to máte pol roka ;-)
  • Chcete prispieť hotovosťou? Odolajte gýčovitým kvetinovým aranžmá a bankovku strčte spolu s prianím do obálky. Možno to nie je tak efektné, ale je to praktické. Novomanželia budú vedieť, od koho dar pochádza a okoloidúci si neodtrhnú nič, čo im nepatrí.
  • Koľko prispieť? Obligátna odpoveď je koľko chcete. Ak ste úplne stratený, skúste napríklad odhadnúť, koľko toho asi na veselke prežeriete a prepijete.
  • Máte hlboko do vrecka? Keď nič nedáte, nikto sa hnevať nebude. A ak chcete nejak prispieť aj tak, ponúknite snúbencom svoju pomoc. Špeciálne na DIY svadbe sa hodí každá ruka.

Tak, viete kam a kedy prísť, na čo sa pripraviť a čo mať so sebou. A teraz to najdôležitejšie. Čo na seba? Svadba na zámku Vyzerá to, že nevesta na obrad dôjde kočiarom ťahaným jednorožcami? Princezná si zaslúži odpovedajúce dvorné dámy, ak teda nechcete byť za slúžku v mini, je fajn hodiť sa tiež do gala. Dlhé šaty, elegantné topánky, malá kabelka… toto je svadba snov, tak prečo troškáriť. Svadba v chráme Ste pozvaný na cirkevný obrad? Pretože je pre vás návšteva kostola rovnako exotická ako amazonská džungľa, netreba sa báť. Stačí dodržať základné pravidlá tzv. modesty dressing a dôstojnosti miesta bude učinené za dosť. Čo to znamená? Vyberte si šaty so sukňou dlhou aspoň ku kolenám, skôr ľahko pod. Zároveň by vám mali zakrývať ramená aj chrbát – to sa však dá ľahko vyriešiť plédom, sakom alebo iným zvrškom. Za seba ešte neodporúčam puzdrové sukne. Niektoré obrady vyžadujú aj kľaknutie, a to sa v puzdrovke robí fakt blbo – zvlášť ak ste zmätená lesná včela, pretože to robíte prvýkrát v živote. Svadba v záhrade Voľnosť, romantika, pohoda… ale aj trávnik. Ak vás čaká svadba v záhrade, rozhodne si neberte topánky na ihlách, ktoré sa výborne zapichujú hlboko do hliny. Na škodu nie je ani klobúčik alebo fascinátor – na fotkách z obradu vďaka tomu budete vyzerať ako ľudia, nie ako retardíci škeriaci sa do slniečka. Svadba v lese Už ste sa niekedy šplhali na skalu v lodičkách? Ja hej. A nie je to úplne ono. Ak mierite na obrad, ktorý je kdesi v prírode a mimo civilizáciu, oblečte sa pekne, ale hlavne prakticky. Nohavicová sukňa, pohodlný top, dobre sediace topánky s minimálnym podpätkom… a taktiež repelent a opaľovací krém. Nech sa na druhý deň spoznáte. A ak neviete? Spýtajte sa nevesty! Každá nevesta má v hlave koncept toho, ako by si svoj veľký deň priala. Na základe toho vám odporučí, akú farbu si máte obliecť a či preferuje nejakú dĺžku alebo strih. Nikdy si na svadbu neobliekajte biele šaty. Na to má právo len jedna jediná. Nevesta.