Ako sa nespáliť

Ako sa nespáliť

Už skoro mesiac čumím očami z kalendára na teplomer. Až sa mi nechce veriť, že je ešte len začiatok júna. Ľudia v uliciach sú osmažený do červena, jar niekam zmizla a čučoriedky dozreli o mesiac skôr. Tento rok príprava na opaľovaciu sezónu začala pekne z ostra. Ako mať pod čapicou a na dovolenke sa nespáliť?

Zachrániť si kožu

Slnko. Starostlivosť. Griluje nás ako kurčatá a ak neplánujete mať taktiež tak chrumkavú kôrčičku, chcelo by to sa pred ním trochu ochrániť. Cesty ako na to sa rôznia, za seba, akože prvotriednu bleduľu, odporúčam ich kombináciu. Aký je postup?

1. Chytrá kozmetika

Namazať sa

Opakujem nám to donekonečna. Nevyliezajte bez použitia kozmetiky s ochranným faktorom! Namažte sa aj keď slnko nesvieti. Používajte najvyšší možný faktor. Pokožka vystavená slnku starne rýchlejšie. Všade samé varovania a odporúčania, človek by si až myslel, že je obeťou nejakého lobby výrobcov opaľovacích krémov. Pritom naši prarodičia sa natierali maximálne “šestkou” a na svoj vek nevyzerajú zase tak staro… Tak ako to teda je? Ja za posledné mesiace trávim vonku viac času než obvykle a napríklad vo februári som na opaľovacie krémy veľmi nemyslela – a tak mám na sebe to “slnečné starnutie” overené z prvej ruky. Rozhodne nie je pravda, že budete po pár dňoch bez opaľovacieho krému vyzerať ako múmia. Po mesiaci už sa tomu ale priblížite. Párkrát vynechať nevadí, ale skúste na to myslieť.

Dobre si vybrať

Keď už vás čaká natieranie väčšiny tela niekoľkokrát denne, je fajn sa trochu zamyslieť nad tým, čím že sa to vlastne natierate. Koža je najväčší orgán tela a je pomerne zásadná pre jeho fungovanie. A pekne priepustná, čo sa škodlivín týka. Opaľovacie prípravky v zásade fungujú na troch princípoch. Jednak sú tu prírodné oleje. Tie síce majú maličký UV faktor, ale pokožka sa vďaka nim nevysušuje, vyživujú ju a pomáhajú jej s regeneráciou. Pre tmavšie a opálené by to na bežnú prechádzku mohlo stačiť. Potom tu sú konvenčné krémy a mlieka s chemickými UV filtrami. Tie menia UV žiarenie na teplo, takže sa pokožka síce zahrieva, ale neškvarí. Ich výhodou je, že sa dobre nanáša, nelepia sa, sú celkom lacné a veľmi sa neotierajú do oblečenia. Nevýhodou je, že ešte tak úplne nevieme, čo robia s našim hormonálnym systémom. Látky v nich obsiahnuté prechádzajú do materského mlieka (takže kojacim a asi ani tehotným by som ich neodporúčala) a začínajú pôsobiť až za nejakú dobu po nanesení. Ak teda v návode na kréme píšu, že sa máte natrieť 20 min pred opaľovaním, jedná sa o chemický prípravok. Nakoniec existujú minerálne prípravky, ktoré pred slnkom chránia na podobnom princípe, ako napríklad blato ;-) V kréme alebo mlieku sú vmiešané drobné pevné častice, ktoré po natretí na telo odrážajú slnečné lúče od pokožky a nepustia ich ďalej. Výhody a nevýhody sú z toho jasné. Ochrana je okamžitá (takže vhodné aj na spálenú pokožku, keď pred slnkom nie je kam utiecť) ale viditeľná. Záleží od prípravku, ale po namazaní vám na koži ostane jemný film, ktorý je síce vodoodolný, ale oblečenie alebo plavky vám zabielia spoľahlivo. Teda, baba poraď. Čo vybrať? Ak priamo nie ste kľúčovým zdrojom výživy svojho potomka, odporúčam veci kombinovať. Dnes už v sebe UV faktor majú aj make-upy a denné krémy, takže ak sa líčite, proste len dotrite zbytok tela chemickým filtrom. Ak sa chystáte na podvečerné kúpanie v prírode, siahnite po oleji. A ak vás čaká deň na bicykli, na horách alebo brigáda na stánku so zmrzlinou, nehrajte sa na hrdinov a natrite sa minerálnou ochranou. Zas tak odlišné to nie je ;-) Tip: Natrite si aj chrbty rúk. A priehlavky nôh. A špičky uší. A ak sa plánujete prechádzať po meste, tak aj podbradok a všetky miesta, na ktoré vám budú svietiť lúče odrazené od dlažby. ;-)

2. Krok za krokom

Žiadny učený z neba nespadol, a rovnako tak žiadny opálený. Niekto má to šťastie, že má slnečnú ochranu v génoch, mnoho z nás ale po zime vyzerá ako riaditeľ vápenky. Ak ste “slovanské bledule” alebo dokonca “severské snehuliačky”, nemôžete sa len tak z fleku na poludnie vyvaliť na pláž. (A ani nemusíte na pláž. Raz ma veľmi bolestivo prekvapilo, o koľko je silnejšie slnko napríklad vo Viedni.) Je treba postupovať krok za krokom. Na slniečko lezte priebežne a na malé chvíľky, začnite s vysokým UV faktorom. Dobu opaľovania môžete postupne predlžovať a faktor znižovať. No ani tak to nepreháňajte a rešpektujte svoju prirodzenosť – a zdravie.

3. Ideálny čas

Španieli majú siestu. Poľnohospodári idú na obed a hodia si malého šlofíka. Len magori pochodujú krajinou v poludňajšej žiare a len blázni si na pláži vyvalia faldy na poludnie. Ak môžete, rešpektujte prírodu. A ak na poludnie nemôžete zostať v tieni, tak sa oblečte.

4. Schovajte sa

Niekedy pred slnkom niet úniku. Tak je jedinou cestou dobre sa obliecť. Na hlavu klobúk alebo šatku tak, aby chránili aj krk a dekolt. Dlhé rukávy na ruky. Dlhé nohavice alebo sukňu a schovať aj priehlavky na nohách. A nech sa neuvaríte, všetko ideálne voľné a vzdušné… aha, že vám to pripomína outfit dievčat zo Saudskej Arábie? Tam tú ochranu pred slnkom doviedli k dokonalosti. ;-) Kedysi bola in bledosť a v niektorých zemiach doteraz frčia bieliace krémy. Modrá krv aristokracie neznamená nič iného, než že bola šľachta tak bledá, až jej cez kožu presvitali modré žilky. Aj tak, jediní ľudia, ktorí sa v starých spoločnostiach nemohli chrániť pred slnkom, boli otroci. Na druhú stranu, móda opaľovania sa k nám dostala v polovici 20. storočia a priniesla so sebou bikiny, solária a samoopaľovacie krémy. A aj to raz prejde. Preto nebuďte otrokmi módy a milujte svoje telo v takej farbe, aká je mu prirodzená. Či už je to čokoláda, kapučíno alebo mlieko. <3