Ako zariadiť malý byt

Ako zariadiť malý byt

Malé byty sú útulné a lacné. Rýchlo sa zabývajú – ale vybaviť ich tak, aby nič nechýbalo a zároveň nevyzerali ešte menšie, nie je žiadna sranda. Na čo nezabudnúť pri zariaďovaní vysnenej garzónky, 1+1 alebo 2+kk?

Keď rekonštrukcia, tak kompletná

Ak je byt váš a môžete si to aspoň trochu dovoliť, pustite sa do rekonštrukcie a začnite od základu. V malých bytoch sa bojuje doslova o každý centimeter a nové dispozičné riešenie často ušetrí kopec starostí, vytvorí nové úložné priestory a dostane svetlo do tmavých kútov.

Variabilný nábytok

Najväčšiu plochu v miestnosti spoľahlivo zaberie posteľ alebo stôl. Pokiaľ potrebujete šetriť priestorom, porozhliadnite sa po variabilnom rozkladacom nábytku. Stoly so sklopiteľnými doskami, rozkladacie pohovky, zvýšené postele s úložným priestorom pod matracmi, prípadne spacie poschodie – to všetko môže pomôcť. Alebo si aspoň vyberte jedálenský stôl, ktorý sa v okamihu premení na pracovnú plochu.

Úložné priestory

Jedným zo zásadných problémov malých bytov je nedostatok úložných priestorov. Kam dať všetky veci? Ak má byt vysoké stropy, pomôžu  spevnené podhľady v predsieni alebo na WC. Aj kuchynské skrinky sa oplatí pretiahnuť od podlahy až k stropu a rozhodne stojí za to využiť aj priestor pod posteľou alebo skrinkami. Do zádveria môžete na stenu umiestniť úzke poličky, podobne sa dá využiť i priestor nad čelom postele.

Hlavne farba

Svetlé farby opticky zväčšujú priestor a sú tak do malých bytov ideálne. Biele stropy sú nutnosťou, čo sa týka stien, výraznejšiu tmavú farbu odporúčame dať maximálne na jednu stenu v miestnosti. Pokiaľ je to možné, do svetlých farieb laďte aj nábytok, ktorý by mal byť čo najjednoliatejší. Skriňa z tmavého orecha môže byť krásna, ale malý priestor dokonale zabije.
V poslednom rade myslite vždy na to, že malému interiéru svedčia maximálne tri farby naraz. To môže znamenať bielu, sivú a žltú tak ako aj drevodekor, smotanovú a námornícku modrú.

Kúzla so svetlom

Do kúpeľní sa bežne používajú bodové svietidlá – ale čo so zvyškom bytu? Svetlo je mocný čarodejník a tak stojí za to nad ním popremýšľať. Architekti odporúčajú použiť primárne jedno centrálne svetlo, luster, ktorý osvetlí celú miestnosť a zaistí bežné fungovanie. Atmosféru miestnosti potom dotvoria doplnkové svetlá - lampička na čítanie, svetlo nad stolom, osvetlenie pracovnej plochy kuchynskej linky a podobne. Posledné detaily potom dolaďte napríklad sviečkami.

vemzu.cz

Atmosféra domova

Ten pravý domov robia doplnky. Aj do malých bytov preto stojí za to zaobstarať záclony a závesy, prípadne aspoň textilné tzv. Rímske žalúzie. Tieto umožnia ochranu pre slnkom aj zvedavými pohľadmi od naproti. Na druhej strane, pokiaľ uvažujete o koberci, jednoznačne odporúčame menšie kusové solitéry.

Celoplošné koberce miestnosť síce zútulnia – ale tiež opticky a pocitovo zmenšia. A na záver, ani v malom byte nezabúdajte na rastliny. Bylinky v kuchyni alebo závesné kokedamy (machové gule) nezaberajú veľa priestoru a osviežia atmosféru.

vemzu.cz