Do horského mrazu aj (bratislavských) ulíc.

 

Vlastníte dokonale zateplenú bundu, ktorá už s vami zdolala kus Álp, ale do mesta by ste v nej nešli?
Alebo vás v zime hreje skôr mladosť a krása, pretože vaša premokavá parka neodolá vetru ani mrazu?
Poďme si ukázať sen každého minimalistu: bundy, v ktorých môžete bez žmurknutia oka vyraziť na horskú túru aj hlavnú nákupnú triedu.
 

Bude crop vaše top?

Ale nepredbiehajme – pokiaľ pokukujete po novej zimnej výbave, najskôr si poďme ujasniť, ktorá bunda najlepšie splní vaše očakávania. Prvé kritérium? Dĺžka.
Kratšie alebo crop strihy búnd lichotia (zvlášť dámskej) postave, zároveň sa ale nemusíte báť, že by boli na úkor pociťovaného tepla.
Ako vás presvedčí Saikuru alebo Himalayan Insulated, čiže modely od ikonickej značky The North Face, aj módne bundy sa môžu pochváliť parádnymi technickými parametrami.
Ich povrch vďaka špeciálnej úprave odpudzuje vodu a odoláva vetru, a čo sa extra hrejivej výplne týka, tá pochádza z recyklovaného syntetického materiálu Heatseeker™,
takže zvládne zahriať pri srdci aj vášnivých ekológov. Svojho nositeľa navyše zásobuje teplom, aj keď naskrz premokne!
Ale späť k dĺžke bundy…

 

Až po uši, prosím!

Pokiaľ očakávate treskúce mrazy alebo ste od prírody zimomraví, pravdepodobne vás nadchnú dlhšie strihy búnd, ktoré svojho nositeľa
(doslova) zahalia od nôh až po uši. Chcete príklad? Fínska Makia pôvodne vyrábala oblečenie pre severských námorníkov.
Mierna slovenská zima by teda pre zimné parky tejto značky mala byť brnkačka. Ak sa hrdo hlásite medzi detailistov, Makia vás poteší teplými flísovými vreckami a prémiovými komponentmi, napríklad YKK zipsami.
Funkčnosť búnd navyše výrobcovia dosahujú spojením recyklovaných materiálov a vodoodolnej technológie Rudolph BIONIC-FINISH® ECO,
ktorá bezchybne odoláva vetru, snehu i dažďu, zároveň ale vyniká priedušnosťou. No, chcete zostať v teple, ale chodiacu saunu ste si neobjednali, že?

 

Husacie perie, alebo vegánska syntetika?

Ďalší variant dlhej bundy s nadštandardnými izolačnými vlastnosťami nás dostáva k druhému kritériu. Chcete bundu páperovú, alebo nepáperovú?
Keby ste rozpárali Lhotse Duster od The North Face (myslíme iba metaforicky!), nájdete v nej výplň z pravého prachového peria, ktoré ctí
Responsible Down Standard, teda šetrné zaobchádzanie so zvieratami a udržateľnosť celého odvetvia.
Lhotse Duster pôsobí skôr mestsky, ale vie sa kvalitne pobiť aj s vetrom a zrážkami všetkého druhu. A jej módna výhoda? Neuškodí prakticky žiadnemu outfitu a vzhľadom na unisex strih ju občas môžete požičať aj svojej drahej polovičke. A po ktorej výplni siahnuť, ak preferujete vegánsky variant bundy? Vyššie spomínaná syntetická izolácia Heatseeker™ má fúru svojbytných predností: milo vás prekvapí nielen ľahkosťou, ale aj stlačiteľnosťou, čo z nej robí ideálnu spoločníčku na zimných výletoch
a dovolenkách. Problem solved!

 

Do sucha aj do vodičky…

Mimochodom – ak vás nedesí chlad, ale skôr zákerné mokro, vážnou adeptkou na skladnú bundu by sa mohla stať Vardag Lite Padded od švédskeho brandu Fjällräven. Nielen, že tkanina G-1000 Eco odolá kadejakému živlu, ale ešte sa dá opakovane (a organicky!) impregnovať špeciálnym voskom Greenland Wax.
Schválené módnymi štylistami do ulíc, na výlet aj na zjazdovku.

 

Farebnú alebo all-black?

Zostáva nám tretie (a posledné) kritérium čisto estetického rázu: túžite nosiť čiernočiernu bundu, alebo rozžiariť zimnú scenériu farbami?
Pokiaľ netúžite prispôsobovať bunde aj celý šatník (a botník), odporúčame ísť naproti vášmu súčasnému módnemu majetku.
Ak vám v skrini vládne čistý dizajn a minimalizmus, výrazná bunda dodá vášmu šatníku parádny akcent.
Ak vaše módne kúsky naopak hýria farbami ako dúha (o strakatých printoch ani nehovoriac), využite ich ako ideálne oživenie pre svoj nový čierny puffer. Kontrasty ťahajú!

 

Zimná bunda trikrát inak

A keď už sme sa dotkli stylingu: s protikladmi sa dá krásne pracovať aj naprieč štýlmi.
Funkčné bundy sa totiž skvele hodia aj na „nahodenie” sofistikovaného
looku, napríklad v kontrastnej kombinácii s elegantnou kabelkou a čižmami na podpätku. Práve v tom spočíva ich veľké plus – či ich práve vezmete von v športovom, streetovom alebo casual duchu, vždy vyzerajú patrične. Už aby začala poriadna zima, však?
 


P.S. Ak váhate, čo pod šikovnú bundu navrstviť, aby ste sa neupiekli, krásne vám hrá do kariet jeden z najhorúcejších trendov sezóny: svetrové vesty..

 

Malá ochutnávka zo zákulisia


backstage: Matěj Procházka