Ako na jogu doma

Ako na jogu doma

Joga je super. Robí krásne telo, sústredenú myseľ, zvyšuje sebavedomie a zlepšuje zdravie… ale ako sa k nej dokopať, keď ste začiatočníci a nemáte čas a financie na chodenie do špecializovaných štúdií? Alebo sa proste len trochu hanbíte za to, že sa v predklone dotknete prstami maximálne kolien? Nech už je to tak alebo onak, ide to aj inak. Joga sa dá cvičiť aj doma, a máme k tomu hneď niekoľko tipov.

photo: @yogadesignlab, @kasiagos

Kľudné miesto

Nájdite si na svoje cvičenie to najlepšie miesto. Ideálom je vyhrievaná terasa s výhľadom na hory, v realite ale stačí malý fľak, kde budete môcť cvičiť aj keď nebudete doma sami (nie uprostred predsiene alebo kuchyne, kde všetci chodia) a zároveň sa tam vojde jogamatka + aspoň 50 cm z každej strany (nech sa neobúchate o nábytok). 

 

photo: @yogaandphoto, @yogadesignlab

Správne vybavenie

Jogíni v Indii cvičia na zemi a kľudne aj nahí. Takže je preukázané, že na jogu fakt nič nepotrebujete. Na druhej strane, tie správne doplnky uľahčujú či už samotné cvičenie, tak pôsobia aj na motiváciu a celkové potešenie z pohybu. Vďaka správnej jogamatke sa vám nebudú kĺzať nohy ani ruky a taký korkový blok pomôže nielen pri skrátených šľachách. 

 

photo @yogadesignlab, @dr_kaufman

Rituálny úvod

Nechce sa vám? Z exotickej činnosti je treba vybudovať zvyk. K tomu vám pomôžu rituály, nie len tvrdé fakty. Je pre vás dôležité pekne sa obliecť a učesať, napiť sa čaju alebo si zapáliť sviečku? Rovnako tak môže pomôcť aj kľudná hudba alebo správna meditatívna vôňa. Aké si to urobíte, také to máte. Hlavne veľmi neexperimentujte. U jogy je veľmi dôležitá správna práca s dychom – čo pri alergickej reakcií na vonnú tyčinku asi nedosiahnete. 

 

photo @yogadesignlab, @heidikristoffer
#youhavetimeforyoga

Polopatický návod

Či už ste úplný začiatočník alebo mierne pokročilý, vždy sa hodí mať to od koho odkúkať. Knihy sú dosť nepraktické, našťastie ale existuje hromada skvelých tutoriálov. Super videá nájdete na youtube kanáloch Yoga with Adriene, Erin Motz, Tara Styles, Do You Yoga alebo Fightmaster Yoga. Ak holdujete skôr Instagramu, tak skúste pre zmenu @ditelesa alebo @mynameisjessamyn. Veľkým bonusom jogománie je veľký počet štýlov cvičenia. Silové, meditatívne, rýchle, pomalé, horúce… vyberte si, čo vám najviac vyhovuje. 

 

photo @yogadesignlab, @dylanwerneryoga

Hlavne začať

Všetko nachystané? Tak smelo do toho. Žiadny jogín z neba nespadol a tu viac než inde platí, že nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Každodenné cvičenie, aj keby nie veľmi krásne na pohľad, je oveľa viac, než nárazové násilie dotlačiť sa do maximálnej polohy. Skrátka a dobre, najväčšia jogová hlúposť je porovnávať sa s niekým iným. A ak už túžite po porovnaní, nie je nič jednoduchšie a motivujúcejšie ako sa natočiť a porovnať sa so svojim včerajším, minulotýždňovým, minuloročným ja. 

 

photo @yogadesignlab, @chandler_kim

...a vydržať

To je rozdiel medzi majstrom a večným začiatočníkom. Nikdy sa však nesnažte dosiahnuť pokrok násilím a drieť so zatnutým dychom. Aj u jogy sa môžete zraniť, keď ignorujete signály svojho tela a zanedbávate odpočinok.