Nesmrteľné topánky? Dr. Martens na ne pozná recept už viac ako 70 rokov

Nesmrteľné topánky? Dr. Martens na ne pozná recept už viac ako 70 rokov

Svoje prvé martensky som dostala k 14. narodeninám. Mali osem dierok, zebrí vzor, niekoľkocentimetrovou vôľu, ale hlavne – boli moje! Mama mala strach, že ak také fancy topánky nechám v školskej šatni, niekto ich ukradne, tak mi do nich zvnútra centrofixkou napísala „Bartošová, III. B“. Netušila, že si ma za podpísané topánky budú kamaráti doberať ešte aj v tridsiatke. Obuv, aká sa vyrába v Dr. Martens, je totiž prakticky nesmrteľná – či už z hľadiska trendov alebo životnosti. Viete prečo?

vemzu.sk

Dr. Martens alebo AirWair™?

Pravé londýnske martensky spoznáte hravo – vzadu z nich drzo vykukuje žltý štítok s nápisom AirWair. Praktická funkčnosť je asi celkom jasná – očko vám má uľahčiť obúvanie. Samotná značka AirWair™ odkazuje na ikonickú gumovú podrážku, ktorú Klaus Maertens, nemecký doktor medicíny, začal vyvíjať, keď si z lyžovania v Alpách odniesol škaredo zlámanú nohu.

vemzu.sk

Do továrne aj za sporák

Písal sa vojnový rok 1945 a na trhu nebola takmer žiadna obuv, ktorá by Maertensovi pri našľapovaní poskytla úľavu. A tak sa zrodila geniálna myšlienka: podrážka, ktorá má v sebe vzduchové bubliny tlmiace nárazy pri chôdzi. Niet divu, že si značku Dr. Martens v prvej vlne rozmachu obľúbili hlavne ženy v domácnosti a robotnícka trieda – skrátka tí, ktorí trávili celé dni na nohách.

vemzu.sk

Gumová podrážka – skákacia a nezničiteľná

Okrem vychytávky zvanej „bouncing soles“ má robustná podrážka aj ďalšie výhody: nešmýka sa a je neuveriteľne odolná. Že by vám martensky za jedinú zimu zničila posypová soľ, to sa vážne báť nemusíte – vydržia dokonca aj prechádzku cez olejovú škvrnu alebo kyselinu. A keď už sme pri tej superodolnej kvalite spracovania – podrážka je k topánke prišitá tradičnou konštrukčnou metódou Goodyear welt, a naviac ešte aj pritavená, čo opäť posúva odolnosť martensov o level vyššie.

vemzu.sk

Nehynúci štýl

Nech už ich nadelíte pod stromček sebe, babičke alebo mladšiemu bratovi, nemôžete šliapnuť vedľa. Značka Dr. Martens sadne každému, kto ocení precízne vyrobené kožené topánky, ktoré vydržia roky a hodia sa na fúru príležitostí (a to aj za predpokladu, že sa chystáte cestovať v čase o pár dekád sem a tam). Aj keď ich bezpečne spoznáte už z diaľky (hlavne vďaka žltému prešívaniu), martensky sú totálne univerzálne. Dajú sa nosiť do kancelárie, na koncert, na párty aj do lesa.

vemzu.sk

Od 1460 až k supertrendy platforme

A ak vám tento elixír nehynúcej trendovosti nestačí, vedzte, že nemusíte zostávať pri klasike, teda pri basic modely 1460. Dr. Martens na vavrínoch rozhodne nespí, ale veselo ordinuje cool kúsky podľa poslednej módy: za hriech stoja módne platformy Jadon a Sinclair, či prémiové mestské batohy, ktoré vás prežijú.

vemzu.sk