Izbové rastliny, ktoré letia

Izbové rastliny, ktoré letia

Už máte pocit, že z tej nekončiacej zimy vykvitnete? Nečakajte na prvý jarný deň a zaobstarajte si do izby nejakú tú rastlinu! Vyčistí domáci vzduch, ukľudní vás pohľadom na 50 odtieňov zelene a ešte k tomu vylepší váš feed na Instagrame. No a ak vašu opateru zatiaľ ešte žiadny kvietok neprežil, nezúfajte. Poznáme v ríši rastlín aj také evergreeny, ktoré sú nesmrteľné. Doslova.

Dracéna namiesto čističky vzduchu?

photo @wallpaper_natura

Kľud, relaxácia, pozitívna energia – to všetko máme spojené so zelenou farbou. Izbová flóra naviac uľaví nielen vašim očiam, ale aj nosu! K tomu, aby ste doma dýchali lepší vzduch, stačí jedna jediná živá rastlina v kvetináči. Podľa výskumu, ktorý robila NASA, vám domácu atmosféru najlepšie prečistí chryzantéma, dracéna alebo napríklad fikus benjamin. O čistiaci účinok sa postará spoločne s mikroorganizmami, ktoré žijú v pôde. 

Pestovateľ instagramový

photo @indoorplantsdecor

Nie je potreba robiť okolo toho nejaké rituálne tance. Dosť možno je vám čistota vzduchu tak nejak fuk.

photo @ciabotanica

Chcete vlastniť rastlinu, ktorá skrátka dobre vyzerá – nech už v reále alebo na sociálnych sieťach. Stávkou na fotogenickú istotu sú sukulenty (#succulentlove zdieľa na Insta cez milión užívateľov), a ak chcete byť správna  #crazyplantlady, určite sa namiesto selfie naučte fotiť #plantshelfie. (Drobná nápoveda: namiesto selfie tyče budete potrebovať nejakú dizajnovú policu.)

Manuál pre antitalenty

Beda, ak raz zabudnete naplniť misku, pes aj mačka sa vám okamžite pripomenú. Ale bytový kvietok, ten proste len v tichosti a nehybne čaká na svoju zálievku. Až nakoniec uschne. Takže ak ste sklerotik, bohém alebo od každého trochu, zaobstarajte si štýlovú kanvičku, nech máte svoje pestovateľské hobby pekne na očiach. A hlavne si vyberajte rastlinky, ktoré sú skromné a nič extra od vás nechcú. Napríklad takú tlsticu, tú stačí zaliať raz za mesiac. Hodí sa pre začiatočníkov, a pritom sa dá vypestovať aj do skvostného tvaru bonsaju! Slušná motivácia, nie?

Vrah je záhradník! Alebo nie?

Zomiera vám na parapete posledný kaktus a nemáte to srdce páchať ďalší pokus na živom kvete? Tak sa zmierte s tým, že ste kvetinový zabijak, skúste si zaobstarať bezpečne mŕtve, sušené kvietky a naaranžovať ich do vázy. Výhodou dekorácií zo suchých kvetín je, že nepotrebujú denné svetlo, môžu tým pádom zútulniť aj predsieň alebo kúpeľňu.