Vinyl: kto ho miloval, nikdy neprestal

Vinyl: kto ho miloval, nikdy neprestal

Čo urobíte po príchode domov ako prvé? Ak nepočítam vyzúvanie, vyzliekanie a umývanie rúk… tak áno, ako prvé siaham po mobile. A púšťam hudbu. Prázdny priestor je hneď útulnejší a domov ma víta s otvorenou náručou. Stačí ešte uvariť čaj, hodiť sa na gauč a polhodinka ničnerobenia s hudbou sa môže začať. Ako si zariadiť podobnú domácu pohodičku?

Správny stroj

Na púšťanie hudby je zásadné mať správny stroj. Tak zaklapnite uchrčaný notebook a zavrite youtube, vyhoďte už konečne tie chrapľavé bedničky a zaobstarajte si niečo poriadne. Napríklad gramofón. Pretože počúvať farbu a tvar zvuku, to umožňujú len klasické platne a poriadna aparatúra. Kto nezažil, nepochopí. 

Mäkká akustika

Počúvať hudbu na tvrdej stoličke je za trest. Naopak, v kresielku alebo na gauči medzi vankúšmi, hej, to je iná štýlovka. Naviac, textílie tlmia ozvenu a vylepšujú akustiku. Pekný zamatový zvuk, to je to, o čo tu ide. 

photo @viktoria.dahlberg

Štýl nadovšetko

Počúvať hudbu zo slúchadiel je fajn, ale na party nič moc. Gramofón je klasika, ktorou ohromíte návštevy aj prarodičov. Tí prví to možno uvidia prvýkrát v živote a tí druhí vám iste odporučia nejaké tajné triky – a možno prinesú aj staré platne. Naviac, narozdiel od smart reproduktorov vás analógový prehrávač nebude nijak špehovať ;-)

photo @thadagram

Pohodová hudba

photo @lost_in_vinyl

Počúvať v piatok Osudovú alebo Slipknot sa dá – ale nie je to na každý deň. Ak máte tendenciu púšťať si stále to isté, môže to byť trochu nuda. Samozrejme, chápem, že ste sa napríklad zasekli v nejakej nálade (ako stará platňa) a inak to nejde. Ale ak už to štve aj vás… tak nie je nič jednoduchšie než skúsiť niečo z Vemzu výberu. Lady Bird poznáte?